Thursday, March 12, 2020

Teema 6: Arvutid ja paragrahvid I

Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatus The Case for Copyright Reform pakutavate reformilahenduste kommentaarid:


Moral Rights Unchanged väga mõistlik ja loogiline punkt. Loomulikult peaks tunnustama tehtud töö eest autorit. Valelikult autorit kehastamine peab olema keelatud.


Free Non-Commercial Sharing jällegi asjalik meenutus, et mõni aeg tagasi polnud enda tarbeks või mõne sõbraga jagamiseks lindistamine probleem ja kellelgi ei tulnud pähegi kedagi selle eest karistada. Mõnedkümned aastad tagasi osad teosed meil siin muudmoodi kui käskirjas ümber kirjutatuna levida ei saanudki.Mäletan ema paari vihikut, mis olid üks-ühele luule raamatute koopiad koos illustratsioonidega, aga loomulikult käsikirjas. Selline kultuuri jagamise eesmärgil mitteärilise suunitlusega tegevus peaks olema tänini lubatud. Kahtlemata on tehnika ja võimalused arenenud, aga seda tuleks võtta kui võimalusena häid asju paremini jagada.

20 Years Of Commercial Monopoly Ma ei oska päris hästi hinnata milline täpselt peaks olema intellektuaalomandi kestvus või mis põhjustel ta raamatus toodud eluaeg pluss veel 70 aastat märgitud on. Küll aga olen ma nõus sellega, et teosed mis on saanud klassikaks peaksid olema vabalt kättesaadavad kõigile. Juba üldisema hariduse huvides oleks see kasulik. Olenevalt žanrist võivad teosed 20 aastaga, mõnel puhul isegi rutem, saada vabalt klassikateks. Kui erinevad erialaliidud võiksid selle üle otsustada kas mingi teos väärib sellist staatust, siis ilmselt oleks lihtsam kõigile mingi ühtse mõistliku aja määramine.

Registration After 5 Years Tundub mõistlik ettepanek jätkata automaatselt õiguste andmist uutele teostele. Ma ei näe sellel registreerimisel muud mõtet kui seda, et oleks võimalik vähese pingutusega teada saada kas ja kellele mingi teose õigus kuulub, et seda saaks siis vajadusel esitada, kopeerida või jagada ning autorile tasu maksta ja luba küsida.

 Free Sampling Kõige vajalikum ja mõistlikum punkt sellest osast tundub heli ja audiovisuaalse tsiteerimise lubamine. See lihtsalt oleks tekstilise tsiteerimise jätkuna ülimalt loogiline ning annab vastavalt uue teose vormile tsitaadile hoopis teise mõõtme. Igasuguste remikside ja paroodiate lubamise kohta on natuke raskem öelda kus kohast jookseb piir lihtsalt kopeerimise ja paroodia vahel. Youtube'is on aeg-ajalt kasutatud võtet, et pööratakse video peegelpilti ja/või pannakse originaalile mingi raam ümber. Sellised asjad tekitavad pahatihti vaidlusi. Isiklikult poleks mul remiksimiste ja paroodiate lubamise vastu midagi, kuid seal peaks natuke täpsemalt paigas olema mis on mis.

A Ban on DRM Viimasele punktile kirjutan kahe käega alla. DRM on üks tõsine õnnetus, aga õnneks on viimasel ajal tulnud välja mitmeid teenusepakkujaid kes on DRM kasutamisest loobunud. Üheks minu meeliskohaks arvutimängudeostmisel on näiteks gog.com kes DRM'i ei kasuta ja reklaamib seda ka välja.

No comments:

Post a Comment