Friday, March 20, 2020

Teema 7: Arvutid ja paragrahvid II

Edasikandumisklausel (copyleft) tähendab, et tarkvara muutes ja/või enda rakenduses kasutades tuleb samuti kasutada eelnevat litsentsi. Seda klauslit kasutatakse litsentsides mitmel eri viisil. Alates väga tugeva mõjuga edasikandumist nõudes kuni selle üldse ärajätmiseni. Sellest jaotusest lähtuvalt võib vabasid litsente liigitada järgmiselt:

Väga tugeva edasikandumisega

Väga tugevaks loetakse GNU AGPL litsentsi, mis sätestab, et lisaks tavapärasele levitamisele laieneb edasikandumisklausel ka veebi teel kasutamiseks mõeldud tarkvarale. See tähendab, et kõik muudatused tarkvara koodis peavad olema avalikud ning ka lähtekood ise peab olema vabalt kättesaadav. Varem kasutas seda litsentsi näiteks MongoDB (hetkel SSPL) aga seda ka ainult oma andmebaasikoodi osas, draiverid on kasutavad Apache litsentsi.

Tugeva edasikandumisega

Tugevaks loetakse selle määratluse alusel GNU GPL litsentsi, mis eelpool mainitud üle veebi kasutamist tarkvara levitamiseks ei loe. See võimaldab selliste teenuste pakkujatel kasutada GPL litsentsiga kaetud tarkvara ning sinna tehtud omapoolseid muudatusi ärisaladusena varjata. Selle litsentsiga kaetud tarkvarade nimekiri on üpris pikk. Ühe näitena võib tuua Konqueror veebibrauseri.

Nõrga edasikandumisega

Nõrk edasikandumine tähendab, et sedasorti tarkvara võib kasutada ilma litsentsi edasi kandmata kuni koodi ei muudeta. Igasugused muudatused algse tarkvara koodis tuleb aga samuti katta sama litsentsiga. Nõrga edasikandumisega loetakse GNU LGPL litsentsi. Peamiselt kasutatakse seda litsentsi teekide loomisel. Tarkvaranäitena võib tuua VLC meediapleieri mootori uuestilitsenseerimise GPL alt LGPL alla, et tagada parem ühilduvus mõnede teiste mittevabade litsentsidega.


Mitte edasikandumisega

Edasikandumisklausli mittekasutamine tähendab, et tarkvara enda koodi sees kasutamisel pole nõutud litsentsi edasikandmine. See tähendab, et taolist tarkvara on lubatud ka copyright litsentsiga levitada. Vabadest litsentsidest on sellisteks näiteks Apache ja MIT. Näitena sobib siia kenasti MIT litsentsiga kaetud Godot mängumootor.

No comments:

Post a Comment