Friday, March 6, 2020

Teema 5: Võrgusuhtluse eripärad

Üks asi mis viimasel ajal võrgushutluses enim häirib on see, et ei austata teiste inimeste aega. Sisuliselt tähendab see seda, et mingis temaatilises grupis vms olles tahaks lugeda ju postitusi mis haakuksid antud teemaga, aga pahatihti tuleb sirvida täiesti teemaväliseid kirjutusi mis raiskavad aega ja on lisaks üpris tüütud.

Ühe näitena võib välja tuua viimasel ajal seoses USA presidendivalmistega tekkinud poliitilised kommentaarid ja üleskutsed. Sellest polekski väga midagi kui ma oleks soovinud just neid lugeda, aga paha asi oli see, et tegu oli toiduteemalise grupiga. Tõsi mõned valikud ja teemad võivad poliitikaga seotud olla, näiteks erinevate toiduartiklite maksustamised vms, aga antud juhul olid nad täiesti suvalised postitused antud kontekstis. Õnneks kutsuti sellised postitajad kiirelt korrale. Kahjuks on selline käitumine tsükliline või siis hooajaline. Ikka ja jälle leidub paraku inimesi kes leiavad, et neil on mingi oma rida ajada ja seda peab tegema valimatult kõigis kanalites.

Teine näide oleks samuti samast toitumisteemalisest grupist mis osalt läheks teiste ajaga arvestamise alla ja osalt inimeseks olemise alla. Nimelt on selle grupi loomise mõtteks olnud ühe konkreetse toitumisviisiga seotud info jagamine. Paraku tuleb üle päeva või halvematel päevadel isegi mitu korda päevas ette postitusi mis räägivad kui paha mõni teine toitumisviis on ja kui nõmedad jms selle järgijad on. No milleks on seda vaja on. See raiskab lõpuks kõigi seal grupis olijate aega, sest esmajärjekorras tahetakse ju selle konkreetse teemaga seotud infot. Las teiste huvidega inimesed olla oma grupis ja arutagu seal mis neile rohkem sobib. Pole ju vaja kedagi maha teha või halvustada. Lõpuks toob see kaasa selle, et palju inimesed kes muidu jagaksid oma kogemusi lahkuvad taolisest grupist kuna mingi häälekas seltskond jagab oma arvamust mis teisi kuidagi edasi ei aita või paremaks ei tee. Kahjuks on nii, et mida suuremaks seltskond läheb seda rohkem ka sellist käitumist tekib, sest mida anonüümsemaks suhtlus läheb, jah kasutajanimed ja profiilid on küll nähtavad, aga isiklikult või lähemalt keegi üksteist ei tunne, seda rohkem tekib solvavaid ja madala stiiliga postitusi ning kommentaare.

No comments:

Post a Comment